The Guessing Game

1st Ramadhan falls on 21st July 2012 while my Menstrual Calendar marked 20th July is the next menses period. Alaaa…. X dpt la sambut Ramadhan camnie.. (“sambut Ramadhan” as in dpt puasa on the 1st day of Ramadhan la). Eeee…arap2 la ‘kuar’ lmbt sket…satu hari pon jadilah.

Tetibe, dah msk bln pose..eh, x period lg..Alhamduillah, dpt jgk pause on the 1st day of Ramadhan this year. 1st day, puasa. 2nd day puasa lg. 3rd day….eh, puasa lg? 4th day….nie period cycle dah terlebih2 nieee…..em? Adekah? Huhuhu….~ (Teruja campur seram campur nervous dan sebagai nyer!!) Dalam kepale nie penuh question marksss… Klu feeling nie diexpress dgn riak wajah, ianya adelah bibir tahan senyum, hidung kembang kempis kembang kempis. Kuikuikui.. 😀

Image

 Dan lepas tu, mule lah ligat berpikir adekah aku pregnant? Ade ke rase mcm pregnant? Koz the past few months pon period asyik lmbt je 2-3 ari je la but then xde pon rase2 lain mcm ke..muntah ke..(mcm dlm tv tu) and lps tu, period jek mcm biase. Tp nie cycle dah up to 34-35 days which is the longest so far.

And then br la prasan.. lately nie ade rase lain mcm jgk. Ini early symptoms that I faced for this pregnancy, before knowing that I’m pregnant :

1)      Lower Abdominal Cramp – Bhgian perut bwh pusat tu, or more exactly kat bhgian uterus la kan, rase mcm somethinggg jek. Nak kate sakit sgt, x lah sakit sgt…tp mmg uneasy la..especially belah kanan! Nk tdo mlm pon x bleh sbb asyik rase je.. never felt this way before..

2)      Nausea and vomiting – ini obvious bukan? Hehe.. adelah 2-3 kali muntah or mcm nak muntah..mase sahur, skali kat office..Tapi, kte nie jenis mmg sikit2 pon nk muntah! X pregnant pon muntah jgk. Gastric muntah, pening nak muntah, bau busuk sket nk muntah, tgk mende2 gross sket nak muntah, sume nk muntah..hehehe…so, bile muntah2 tu x terpikir pon la sbb pregnant.

3)      Seluar ketat – hah! Seluar keje yg selame nie mmg kene pki belt tu dah sendat2 dah! My Goddd….klu kat office tu smyg nk sujud..sakit nyer! Dgn peha2 pon dah membesar. Lemas sgt!

 

Makanyer, on the 5th day fasting, setelah period lmbt 5 hari, I decided to buy a Home Urine Pregnancy Test. Pegi Guardian after work, belek2 test kit yg ade..banyakkk choice! Before this pon dh pernah usha. Hehe..mmg da berangan nnt, klu nk beli test kit nie, nk beli DIGITAL punyer! (sebab tgk fasha sandha pki yg digital pnye!) Hehehe…padahal nk letak kat air kenc tu je ponnn…haha

 Image

Tgk harge pon, RM26 jek…okay ler kan. Terus grab satu. Pastu pk2, emmm….klu buat skali je test nie, klu result x btol camne? Klu negative xpe. Tp klu die tnjk positive tp sbnrnyer negative? Kan x mustahil klu jadi yg false positive tu! Pernah dgr cite so mcm takut! Hehe.. so, trs grab lg 1 box test kit yg biase pnyer..Guardian pnye 8 inggit jek kot harge nyer ade 2 stick! Hehe..(Sdg kan kat box yg ClearBlue Digital tu dah besar2 tulis : UNMISTAKABLE!) hahaha….punye la obsessed! :p

Balik2 umah je, Abg blom blk lagi..die gi beli foods for berbuka. So kte pon cepat2 la nak buat preg test nie. The best time to do it is in the morning, use ur 1st urine of the day. Bcoz that is the time kte punye HCG level tggi n will get the most accurate result. Tapiii….x sabar dah nie nk tau!! Terus buat on the spot. Of course la gune yg digital tu kan ..hehe

Image

Lepas dah ‘celup’ tu kene tggu Preg test lain seminit je okayyy… so that was the LONGEST 3 MINUTES in my lifeee…punye la berdebar ok. In that 3 minutes, the screen showed jam pasir pusing2 tu…oh myyy!! Mata x berkelip tggu symbol tu bertukar. After almost 3 mins…..jeng jeng!!

Image

Weeee…………………….!!!! Alhamdulillah!! :))) Ya Allah betul ke ape yg aku nmpk nie!! “Pregnant 3+” meaning, 3 weeks after conception, 5 weeks pregnant! Hah… Teruja sgt!! Mcm x percaye pon ade. Blur2 pon ade! Pastu dgr blur2 nyer tu terus amek air sembahyang, solat asar. Td x solat lg blk2 je trs ke toilet kan! After solat tu terus sujud syukur ke hadrat Allah …. Ohhh….:’)

 Image

Begitulah saat2 kte dapat tau kte pregnant..of course la time tu mcm ragu2 lg koz buat test pon skali je..blom confirm lg and blom scan lg. so nk excited pon confused2. hehe..

Lepas dah dpt that good news tu, ape lagi? Mesti lah the very 1st thing is to tell ur partner kan! N then, go to clinic and get the confirmation from doctor, and thennn announcement time! Hehe…will tell u on that in the next post! Tungguuu…!

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s